Strona główna

/

Dieta

/

Tutaj jesteś

Dieta

Jedzenie zmniejszające stan zapalny w organizmie

Data publikacji: 2020-01-13 Data aktualizacji: 2020-01-29

Co jakiś czas słyszy się, że ogólny stan zdrowia człowieka zależy od tego co ma na talerzu oraz ile je. Mówi się też, że najzdrowsze jedzenie to te niezjedzone. Jest w tym ziarenko prawdy, czasem warto zastanowić się, czy nie spożywamy zbyt dużą ilość kalorii w ciągu dnia.

Jedzenie które leczy

Jedzenie które leczy istnieje i są to produkty, które nie wywołują w organizmie stanu zapalnego, a wręcz go zmniejszają. Do tego typu pokarmów należą przede wszystkim owoce oraz warzywa, głównie te z naszego ogródka lub z upraw ekologicznych. W uprawach organicznych do produkcji warzyw i owoców nie są dodawane nawozy sztuczne, nie stosuje się środków ochrony roślin. Producent gwarantuje nam najlepszą jakość. Możemy zaufać logo zielonego listka, ponieważ nad producentem czuwa prawo. Częste kontrole i badania sprawiają, że ekologiczna żywność jest naprawdę zdrowa i wolna od chemii. W zdrowej diecie, według obecnych trendów medycznych, powinno być jak najmniej mięsa oraz produktów pochodzenia zwierzęcego. Mowa tutaj nie tylko o mięsie, ale też o nabiale. Weganizm jest więc uznawany za dietę, która uzdrawia i zapewnia długie życie w zdrowiu. Dzieje się tak, ponieważ naukowcy uważają, że produkty pochodzenia zwierzęcego wywołują w organizmie stan zapalny. Prozdrowotne antyoksydanty, w które bogate są warzywa i owoce likwidują wolne rodniki i zabezpieczają komórki przed stresem oksydacyjnym. Dzięki temu organizm lepiej radzi sobie z mutagenami, jest chroniony przed powstawaniem komórek nowotworowych.

Stan zapalny odpowiada za nasze ogólne samopoczucie

Osoby, które są bez energii, ciągle zmęczone i rozdrażnione mogą cierpieć na zbyt duże nagromadzenie się grzybów w organizmie. Zmiana diety na wegańską lub ograniczenie ilości mięsa i nabiału powinno poprawić nasze samopoczucie. W diecie musimy zadbać o optymalną ilość błonnika. Włókna roślinne, które są nierozpuszczalne w jelitach człowieka są doskonałą pożywką dla pożytecznych bakterii jelitowych. Mikroflora bytuje w jelicie grubym, czyli w końcowym odcinku przewodu pokarmowego. Jej zadaniem jest wytwarzanie większości neuroprzekaźników oraz witamin z grupy B. Zarówno jedne, jak i drugie odpowiadają za funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Dzięki nim lepiej się czujemy, dłużej i efektywniej śpimy, mamy dobry humor i optymalny apetyt. Błonnik z racji tego, że jest nierozpuszczalny przechodzi przez jelita w prawie niezmienionej formie, dzięki temu oczyszcza się i sprawia, że resztki pokarmu nie zalegają w końcowych odcinkach przewodu pokarmowego.

Redakcja eurovelo10.pl

Proszę podać listę kategorii bloga, abym mógł przygotować odpowiedni opis redakcji.

Może Cię również zainteresować

Potrzebujesz więcej informacji?