Kiwi – czy warto je jeść?

Pierwszym co przychodzi na myśl o kiwi (owoc) będzie to, iż pochodzi z egzotycznego kraju i jest oryginalne w smaku. Chociaż sięgając do historii owego owocu pochodzi on z Chin. Jednak w dzisiejszych czasach drzewa kiwi rosną w wielu innych ciepłych krajach.
Opisując kiwi od razu mamy skojarzenia z czymś małym, o „włochatej” skórce, który w środku ma zielony kolor i malutkie pestki. Jednak zdarzają się inne odmiany, rzadziej spotykane czyli żółte kiwi zwane też złotym.

Właściwości kiwi

Jak z każdym owocem ma swoich zwolenników, jak również osób, które nie przepadają za jego smakiem. Jednak zalety jedzenia kiwi zdecydowanie przeważają. Po pierwsze jest źródłem witam z grupy B jak również C, K i E. Według badań zjedzenie jednego owocu zaspokoi dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na witaminę C. Po za tym kiwi zawiera witaminę E, która należy do rzadkości pod względem owoców. Jest zarówno źródłem potasu, kwasu foliowego jak i dostarcza naszemu organizmowi magnez, wapń, miedź i tym podobne składniki potrzebne do dobrego funkcjonowania naszego organizmu Ciekawostką będzie to, że w pestkach znajdują się kwasy Omega-3, które między innymi obniża możliwość zawału serca.

Kiwi w kosmetyce

Kiwi będzie miało również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym, ze względu na bogate źródło wartości odżywczych. Doskonale sprawdzi się jako składnik szamponów, balsamów do ciała i żeli jak i wiele innych produktach kosmetycznych. Jednak najczęściej będą wykorzystywane pestki kiwi do wszelkiego rodzaju peelingów do twarzy. Zapewne większość kobiet spotkało się właśnie z takim zastosowaniem owocu w swoich kosmetykach.
Kolejną zaletą jedzenia kiwi będzie jego niskokaloryczność. Zjedzenie nawet dwóch dziennie nie sprawi, że przytyjemy na wadze. Na domiar wręcz warto stosować go w swojej diecie ze względu pozytywny wpływ na nasz organizm. Przede wszystkim pozytywnie działa na naszą odporność, ze względu na dużą zawartość w swoim składzie witaminy C ( o której była już mowa powyższej). Zdecydowanie pomaga układowi trawiennemu, gdy borykamy się z zaparciami, gdyż zawiera sporą ilość błonnika . Reasumując zawiera dużo pozytywnych składników wpływających na nasz organizm.
Jednak zdarzają się osoby, które posiadają alergię właśnie na kiwi. W tym przypadku pod żadnym pozorem nie mogą ich zjadać, bo może to zagrozić zdrowiu. Zdarzają się również przypadki osób, które są wrażliwe na składniki, które występują w owocu. Wtedy zazwyczaj występują biegunki, ból brzucha. W takim przypadku należy niezwłocznie udać się do lekarza aby sprawdzić co było tego przyczyną.
Jak z każdym owocem, tak i z kiwi trzeba znać umiar. Zjedzenie nadmiaru może zaszkodzić każdemu. Jednak kiwi zawiera zdecydowanie więcej zalet niż wad.

Redakcja eurovelo10.pl