Czosnek – niepozorne warzywo

0
219

Czosnek to bylina, warzywo, przyprawa, a także naturalny antybiotyk. Został sprowadzony z Azji jako roślina uprawna. Roślina ta składa się z łodygi, małych korzeni, długich, wąskich i płaskich liści i kwiatów zgromadzonych w baldachach.
Tzw. główka czosnku jest, z punktu widzenia morfologicznego, piętką cebuli podziemnej. Główka złożona jest z kilku lub kilkunastu cebulek, pospolicie nazywanych ząbkami.

Czosnek i jego wpływ na organizm

Wpływ czosnku na zdrowie znany jest od zarania dziejów. Czosnek znany jest od 5 tysięcy lat, był rozpowszechniony na terenie Chin i Indii, a także z czasem w Rzymie, Egipcie czy Grecji. Istnieją dowody na to, że z czosnku od wieków tworzono preparaty lecznicze.

Czosnek zawiera w sobie wodę węglowodany z błonnikiem, a także białko. Jest bogaty w witaminy – przede wszystkim witaminę C oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6). Poza składnikami pokarmowymi i witaminami czosnek bogaty jest w składniki mineralne. Gromadzi w sobie przede wszystkim potas, fosfor, wapń, magnez, siarkę i żelazo.

Substancją aktywną mającą decydujący wpływ na zdolności lecznicze czosnku jest alliina, czyli siarkoorganiczny związek chemiczny, który w połączeniu z enzymem odpowiedzialny jest za zapach i smak czosnku. Jest to związek łatwo rozpuszczalny w wodzie, który sam w sobie nie ma zapachu i antybiotycznych właściwości, jednak dzięki enzymowi występującemu w czosnku dochodzi do rozkładu alliiny w allicynę, która powoduje charakterystyczny zapach czosnku i działanie antybiotyczne.

Naturalny antybiotyk

Czosnek uznawany jest za naturalny antybiotyk, często radzi sobie z łagodnymi chorobami układu oddechowego, działa przeciwbakteryjnie, przeciwgrzybiczo oraz przeciwwirusowo, ma pozytywny wpływ na układ krwionośny – rozkurcza naczynia i pomaga w obniżeniu poziomu złego cholesterolu, co może przyczyniać się do zapobiegania miażdżycy, udarów niedokrwiennych mózgu czy zawałom serca. Należy również wspomnieć o pozytywnym wpływie na układ trawienny – chroni wątrobę, a także przyspiesza pracę jelit. Ponadto występujący w czosnku ajoen może hamować rozwój komórek nowotworowych oraz je uśmiercać.
Należy wspomnieć, iż w aptekach można znaleźć sporo preparatów, które w składzie zawierają czosnek, są to głównie suplementy diety, głównie wspierające układ odpornościowy.

Wpływ czosnku na zdrowie jest jak najbardziej pozytywny. Dowodem na to są liczne badania oraz jego powszechność w antybiotykoterapii od zarania dziejów. Mimo pozytywnego działania czosnku, należy pamiętać, by zaniechać jego spożywania podczas zapalenia płuc, nerek, żołądka i jelit, gdyż może powodować zaostrzenie chorób.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here