Lecznicze właściwości miodu

0
240

Miód jest jednym z najbardziej docenianych i wartościowych produktów, które odgrywały ogromną rolę już w starożytności. Produkowany przez pszczoły, które przetwarzają nektar kwiatowy roślin miododajnych, najczęściej występuje jako gęsty, lejący się płyn, jednak jego konsystencja może być również stała. Paleta kolorów sięga od białego, poprzez żółty, do brązowego. Miód używany jest głównie w kuchni, ponieważ dodawany do herbat, wypieków i deserów, znacząco poprawia ich smak. Mimo, że jest to produkt naturalny, zawiera sporą ilość cukru.

Jednak miód to nie tylko cukry proste

Okazuje się, że wpływ miodu na zdrowie jest nieoceniony. Działa antybakteryjnie, wzmacnia organizm, przyspiesza gojenie ran, może obniżać ciśnienie, a nawet być wykorzystywany w alternatywnym leczeniu nowotworów. Od wieków jest używany w medycynie naturalnej. W większości domów podczas sezonu chorobowego, miód odgrywa ważną rolę. Dodany do herbaty lub naparu, działa kojąco na nasze gardło. Jednak warto pamiętać, żeby nie dodawać go do napojów, których temperatura przekracza 40 stopni Celsjusza, ponieważ traci on swoje właściwości. Ten złoty płyn, nałożony miejscowo na rany bądź poparzenia, sprawia że szybciej się goją i nie są tak bolesne. Dodany do naszej ulubionej owsianki, jest nie tylko smacznym dodatkiem, ale także produktem, który obniża ciśnienie krwi, a co za tym idzie – chroni nas przed zawałem i udarem.

Miód na skórę i dla sportowców

Jeżeli mamy problemy ze skórą, męczymy się z wysypkami i chcemy pozbyć się wszelkich podrażnień, miód z pewnością będzie naszym przyjacielem. Poza tym, jest świetnym produktem dla wszystkich aktywnych fizycznie osób, które przed treningiem potrzebują zastrzyku energii. Łyżka tego cudu w połączeniu z naszą przedtreningową przekąską ,sprawi że dostaniemy prawdziwy zastrzyk energii. Warto jednak pamiętać, aby nie przesadzać, ponieważ mimo swoich prozdrowotnych właściwości, to nadal cukier, który spożywany w nadmiarze może szkodzić. Osoby, które są uczulone na pyłki kwiatowe czy składniki spadzi, raczej powinny unikać tego produktu. Nie jest też wskazany dla osób, u których występuje cukrzyca lub zaniki pamięci. Nie należy go podawać dzieciom do pierwszego roku życia, ponieważ istnieje duże ryzyko wystąpienia alergii.

Wpływ miodu na zdrowie jest niepodważalny. Wiedzieli o tym ludzie żyjący w starożytności, a w dzisiejszych czasach mamy dostęp do badań naukowych potwierdzających jego prozdrowotne właściwości. Warto wybierać miód, który pochodzi ze sprawdzonych i zdrowych pasiek. Taki produkt to prawdziwy skarb.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here