Masło orzechowe a odchudzanie

Nawet te osoby, które nie interesują się specjalnie odżywianiem i wpływem diety na zdrowie, zazwyczaj zdają sobie sprawę z tego, że orzechy należą do grupy produktów wysokokalorycznych. Tego nie da się ukryć. Już nawet niewielka garstka orzechów potrafi wprowadzić do organizmu kilkaset kalorii, czyli taką samą ilość energii, jaka kryje się w batoniku bądź połówce klasycznej czekolady. Mając to na uwadze, można by było uznać, że dietetyczne i zdrowe odżywianie będzie polegać na rezygnacji z jedzenia masła orzechowego. A jednak jest odwrotnie. Nawet dietetycy często polecają je swoim podopiecznym i sami tworzą dla nich odchudzające przepisy z masłem orzechowym.

Masła orzechowe składają się głównie z samego tłuszczu, ale nie jest to jednak ten sam tłuszcz, który kryje się chociażby w mięsie czy innych produktach odzwierzęcych. Podczas gdy tam ma się do czynienia z nasyconymi kwasami tłuszczowymi, które mogą odkładać się w boczkach i powodować różne choroby serca, tak w orzechach występują praktycznie same nienasycone kwasy tłuszczowe, a one już są bardzo wartościowe. Zwiększając ich spożycie, można szybciej spalać tkankę tłuszczową. Nie jest to wcale teoria wyssana z palca, bo wielokrotnie potwierdzano ją w profesjonalnych nadaniach naukowych. Co ciekawe takie masło orzechowe może więc wspomagać spalanie tkanki tłuszczowej i przyspieszać cały proces odchudzania.

Oczywiście zdrowe odżywianie nigdy nie będzie składać się wyłącznie z samego masła orzechowego. Jego podstawą muszą być warzywa, owoce, nabiał, rośliny strączkowe oraz jakościowe mięso i ryby.

zielonykarmnik.pl

Redakcja eurovelo10.pl

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *