Jajecznica to absolutnie klasyczny posiłek śniadaniowy. Chyba nie ma na świecie osoby, która nie przepadałaby za smażonymi jajkami. A umiejętnie przygotowane mogą być też bardzo zdrowe, zwłaszcza jeśli się ich nie przesmaży i tylko przez krótki czas będzie się je trzymać na patelni. Taką jajecznicę warto też wzbogacić porcją świeżych warzyw i kromką ciemnego pieczywa. W ten sposób stworzy się zdrowe drugie śniadanie i to w przeciągu paru minut!
Dietetyczna jajecznica – z ilu jajek?
Ilość jajek należy dostosować do swojego indywidualnego zapotrzebowania kalorycznego. Im wyższe ono jest, tym na więcej można sobie pozwolić. Ogólnie rzecz biorąc taką optymalną ilością będą trzy jajka dla mężczyzny i dwa duże jajka dla kobiety. Należy je wbić do miseczki i wymieszać z ulubionymi przyprawami – można do nich dodać zarówno klasyczną sól i pieprz, jak i odrobinę chilli, bazylię lub wędzoną bądź słodką paprykę. Teraz jajecznica może już trafić na patelnię. Aby była zdrowsza i nie zawierała zbyt wielu tłuszczy trans, najlepiej usmażyć ją na niewielkiej łyżeczce oliwy z oliwek, gdyż jest to akurat ten tłuszcz, który wprost idealnie nadaje się do smażenia.
Jajecznica na drugie śniadanie
Zdrowe drugie śniadanie już prawie gotowe. Jajka i oliwa z oliwek zapewnią mu optymalną ilość białka i tłuszczu. A co z węglowodanami? Aby śniadanie było bardziej energetyczne, na pewno warto zjeść je z kromką dobrego razowego bądź żytniego pieczywa. Nie wolno też zapominać o warzywach. To one są głównym źródłem witamin i minerałów w diecie. Na talerzu warto więc ułożyć pomidorki pokrojone z cebulą albo np. małe plasterki rzodkiewki bądź zwykłe liście sałaty.